Žalúdočná kyselina – pomoc pri trávení v žalúdku

Zhrnutie

Na dostatočné rozdrobenie potravy nestačí samotné prežúvanie. Preto existuje žalúdočná kyselina: Rozkladá obsiahnuté bielkoviny, až kým nevznikne takzvaný chymus – tráviace enzýmy ho potom môžu optimálne rozkladať. Ale čo keď sa vytvorí príliš veľa žalúdočnej kyseliny? Prekyslený žalúdok môže mať mnoho príčin.

 

Takto pracuje žalúdočná kyselina

Žalúdočná šťava, tráviaca tekutina žalúdka, sa skladá z mnohých rôznych zložiek:

//Žalúdočná kyselina (kyselina chlorovodíková)

//Pepsinogén (alebo pepsín po aktivácii žalúdočnou kyselinou)

//Mucín

//Intrinsic Factor (vnútorný faktor) (dôležitý pre vstrebávanie vitamínu B12)

//Voda

Keď sa poprežúvaná potrava dostane do žalúdka, je už výrazne rozdrobená a zmiešaná so slinami, ale na optimálne využitie jej zložiek to nestačí. To je dôvod, prečo existuje žalúdočná kyselina: Agresívna kyselina rozkladá potravu a pripravuje ju na ďalšie trávenie. Hodnota pH žalúdočnej kyseliny sa pohybuje okolo 2 až 4 a nalačno medzi 1 a 1,5.

Ďalšia výhoda žalúdočnej kyseliny

Spolu s potravou sa do žalúdka dostávajú aj všetky patogény, ktoré obsahuje. Predtým, než môžu spôsobiť väčšie poškodenie organizmu, ich žalúdočná kyselina už zabije: Choroboplodné zárodky zvyčajne nedokážu prežiť v takom kyslom prostredí, aké je v žalúdku.

Žalúdočnú kyselinu produkujú parietálne bunky v žalúdočnej sliznici. Aby sa zabránilo jej útoku na samotný žalúdok, jej zložky sa uvoľňujú – a potom sa spájajú až vtedy, keď telo predpokladá, že žalúdočná kyselina je skutočne potrebná. Za normálnych okolností telo produkuje toľko žalúdočnej kyseliny, koľko potrebuje na strávenie prijatej potravy.

Túto produkciu vyvoláva niekoľko podnetov:

//Len myšlienka na blížiace sa jedlo

//Zmyslové vnemy, ako je vidina alebo vôňa jedla

//Priamy kontakt potravy so sliznicou žalúdka

Po vykonaní svojej práce v žalúdku sa žalúdočná kyselina spolu s chymom presúva do čreva. Tam sa pridávajú ďalšie tráviace šťavy, ktoré na jednej strane neutralizujú žalúdočnú kyselinu a na druhej strane ďalej rozkladajú zložky potravy v chyme.

Prekyslený žalúdok – keď telo produkuje príliš veľa žalúdočnej kyseliny

Ak je produkcia žalúdočnej kyseliny v nerovnováhe, má to často nepríjemné následky. Prekyslený žalúdok vedie k ťažkostiam, ako je pálenie záhy, reflux kyseliny, bolesť žalúdka alebo nevoľnosť a pocit plnosti. Príčiny sú rôzne a k nadmernému zvýšeniu tvorby žalúdočnej kyseliny môže viesť nespočetné množstvo faktorov:

//Stimulanty, ako je káva, nikotín a alkohol

//Stres

//Veľmi mastné alebo kyslé jedlá

//Potraviny, ktoré zvyšujú tvorbu kyseliny (napr. citrusové plody, strukoviny a biely chlieb)

//Niektoré lieky, napríklad lieky proti bolesti

//Infekcia baktériou Helicobacter pylori (spôsobuje zápal sliznice žalúdka a dvanástnikové vredy)

//Ochorenia, napríklad hormonálna nerovnováha

Pre osoby, ktoré tým trpia, je prekyslený žalúdok – najmä v súvislosti s pálením záhy a bolesťami žalúdka – spojený s mnohými ťažkosťami a obmedzeniami. Dá sa liečiť predovšetkým odstránením faktorov, ktoré ho spúšťajú. Po zistení príčiny a liečbe sa produkcia žalúdočnej kyseliny zvyčajne opäť stabilizuje. Pomôcť môže aj užívanie liekov, ako je Talcid, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu a zmierňujú ťažkosti, ako je pálenie záhy, bolesť žalúdka a reflux kyseliny.

Mimochodom:

V skutočnosti môže problémy spôsobiť aj produkcia príliš malého množstva žalúdočnej kyseliny: Ak chýba dostatočné množstvo kyseliny, potrava sa už nedá dostatočne rozložiť a choroboplodné zárodky to majú jednoduchšie. U osôb, ktoré tým trpia, sa to zvyčajne prejavuje zvýšenou náchylnosťou na bakteriálne infekcie tráviaceho traktu, plynatosťou a príznakmi nedostatočnej výživy.